De reumatische voet

Voetverzorging bij reumapatiënten
Bij mensen met een reumatische aandoening wordt er heel voorzichtig te werk gegaan. Een handdruk kan namelijk al als pijnlijk worden ervaren. Ook zijn ze extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijtage in de gewrichten, slijmbeursontstekingen en/of standveranderingen.

Ook het zelf behandelen van de voeten gaat voor veel reumapatiënten een hele uitdaging worden. Door krachtvermindering en standveranderingen in de vingers wordt het zelf knippen van de nagels onmogelijk. De voeten en tenen kunnen in stand gaan veranderen waardoor er op sommige plekken meer eelt of zelfs likdoorns ontstaan.

Als reumapatiënt kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw teennagels. Dit is vaak doordat de tenen in de verdrukking komen door verandering van de teenstand of (te) weinig ruimte in uw schoenen.

De  volgende nagelaandoeningen kunnen optreden:

  • Bloedingen en bloeduitstortingen onder de nagelplaat
  • Verdikking/ verharding van de nagels
  • Eeltvorming onder de nagelplaat
  • Gele/bruine verkleuringen van de nagels (door gebruik bepaalde medicijnen)
  • Gespleten nagels
  • Loslaten van de nagels

Na het verwijderen van het eelt en/of likdoorns kunnen deze plekken (tijdelijk) drukvrij gelegd worden met antidruktechnieken. Hiermee wordt de aangedane locatie ontlast.

Als reumapatiënt kunt u in aanmerking komen voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding bij uw zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekering.